חיבור ויישום קוד אתי במרחב מקוון
. "בניית קוד אתי הוא צעד מעורר אימון, הקפדה על התנהגות אתית יכולה לתרום להעלאה משמעותית של שמירה על החוק ולסייע במניעת התנהגות בלתי חוקית. אולם לא מספיק לנסח קוד אתי, אלא חשוב מאד להטמיעו, ליישמו ולהנחילו בתרבות העבודה של הארגון. אם המכללה נתפסת כארגון הרי חשוב לבנות קוד אתי הן לסטודנטים והן למרצים במכללות. (כמו גם בתי ספר) מדוע זקוקים לקוד אתי?- כדי לכונן בסטודנט זהות מוסרית
- כדי לעצב תרבות אקדמית מוסרית
- כדי למנוע את התופעה ולא על מנת להשתמש בענישה
שתי גישות מרכזיות לחיבור קוד אתי במרחב מקוון:
א. אלה כללי אתיקה לכל דבר ועניין, שיש להכילם גם על התנהלות ברשת
ב. מאפייני הרשת ייחודיים, ולכן גם כללי האתיקה שבה הם ייחודיים.
האמת מן הסתם, אי שם באמצע, ואין צורך לדבוק ללא תועלת בהשקפה כזו או אחרת. אך נותרת הסוגיה משמעותית בהרבה, שמטרידה כיום רבים: האם ואיך ניתן ליצור ולאכוף כללי אתיקה במרחבים מקוונים רבי משתתפים, כשהחופש ברשת (כלומר, כל אחד עושה מה שהוא חושב שנכון לעשות על פי אמונתו, ללא מגבלות, כללים, שיטור ואכיפה) הוא הנר לרגליהם.
גם כאן יש שתי גישות עיקריות:
א. הנהלת האתר/ הרשת/ הקהילה קובעת כללים. מי שְמֵפֵר אותם, מסולק מהקהילה או שמוחקים חומר מסוים שבו חלה ה"עבירה". זאת באופן שרירותי לגמרי. במקרים שהגיעו גם לבתי משפט, מסתבר שאופן זה של התנהלות מאד בעייתי ויש בו הרבה תחום אפור, שכן הוא תלוי ברצון הטוב ובבשלות של מנהל אתר/ רשת. ברשתות גדולות, בהן יש מנהלים למשל, לכל קהילה מקוונת, העניין רק מסתבך, שכן האכיפה תלויה ברצון הטוב של מנהל קהילה זוטר. אם תקראו היטב את כללי השירות ברשתות חברתיות, עולמות מדומים, קהילות מקוונות – תמצאו דברים שרירותיים ואף לא הגיוניים, שלא יעמדו במבחן משפטי, שכן הם מקפחים באופן שרירותי לגמרי את המשתמשים. מנהלי הרשתות יודעים זאת, אך הם עובדים בשיטת "מצליח", ומסתמכים על חוסר מודעות של המשתמשים בעניין. במקרים בהם מתעמתים איתם באופן נחוש, עד לבית משפט, הם מגיעים לפשרה תוך הבטחה שלא יגעו בתקנון הקלוקל שלהם.
ב. יצירת קוד אישי/ קבוצתי: ישנה יוזמה, ליצור מנגנון המפיק קוד אתי שנבנה על ידי המשתמשים. האופן המקובל הוא בחירת סעיפים מוסכמים מתוך רשימה של אפשרויות. גם אופן זה של יצירת קוד אתי הנו בעייתי ומורכב מאד, וספק אם דבקים בדמוקרטיה של שוחרי "חופש", ואנרכיסיטים במהותם, ישתפו פעולה, מה גם שמדובר במרחבים דינמיים, בהם ציבור המשתמשים מתחלף ומתעדכן.
להלן מספר סוגיות שעולות כתוצאה מכך:
האם ניתן לנסח קוד אתי כולל המתייחס למרחב המקוון ולמאפייניון הייחודיים? האם יש הצדקה לניסיון כזה (בהתחשב בכך שכללי אתיקה הם אנושיים במהותם ולא תלויים בטכנולוגיה כזו או אחרת)?
האם יש הצדקה שלכל יישום (בלוג, רשת חברתית, דיון מקוון, תגובה…) יש לנסח קוד ייחודי לו?
האם במרחב של קהילת משתמשים, כל אחד יכול לנסח קודים משלו כשהוא מתחייב לעמוד בהם? האם זה יישומי? מה המשמעות שכל אחד יבחר מה מתאים לו לנהוג ומה לא?
.
.
דוגמאות לקודים שנוסחו, המצויים ברשת, כהמלצה בלבד, כי אין מסגרת אוכפת (אלא במרחבים סגורים וייועדיים,וגם זה בעייתי למדי ומורכב):
- "נטיקט" –( etiquette + net) כללים להתנהגות ראוייה במרחב המקוון (יש שגיירו את המושג ל"נטיקה" בעברית),שפרסמה דר' שיאה Virginia Shea לראשונה ב 1994. כללים אלה התרחבו לאינסוף ניסוחים וגרסאות. ראו שם.
- כללי אתיקה בסיסיים של התנהלות בדיון מקוון (Etiquette Hell) -אנגלית
- כללי אתיקה בהתנהלות בדוא"ל, מסרים מידיים: 101 כללים (אנגלית), כללי התנהגות במשלוח וכתיבת דואר אלקטרוני (אתר בעברית Petri), מכתבי שרשרת ואגדות אורבניות (אתר בעברית Petri), עשרה כללי אתיקה והישרדות למשתמשי ICQ , (אתר YNET עברית).
- החוק שנועד למנוע הפצת דואר זבל (סעיף 30א לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982) סביבות אינטראקטיביות שיתופיות
- 10 כללים שאעשה/ לאעשה ברשת בשנה הבאה עלינו לטובה (מבטיח!)- אנגלית. New Year's Netiquette Resolutions by JUDITH KALLOS
- נטיקט בהתנהלות בכלי השיתוף של ווב 2.0– (בלוג AdSense Tracker– אנגלית)
- 10Great Netiquette Rules for Social Networking מאת Naomi Rockler-Gladen
- . Social Networking: Netiquette Etiquette מאת Mark Knowles
- קודים מודולריים אישיים (בהמשך לרעיונו של או'ריילי O'Reilly, 2007) כמו מחולל "קוד אתי סובייקטיבי ואישי לכל בלוגר כאהבת נפשו" (פוקס, 2007).